söndag 20 december 2009

Kofoten slår till igen!


Nu jädrar har jag jobbat på. Inte med golvet, men väl med väggarna i sovrummet. Jag hade en regel som satt bakom elementrören, mellan rör och vägg i ett hörn. Den är nu äntligen borta!

Nio spik satt däri, varav de flesta riktigt gamla, smidda och tjusiga. De satt dessutom rätt djupt i plankan, så jag fick använda stämjärn och hammare för att få bort trät runt spiken så jag kunde ta tag med kofoten. En sitter dock kvar. Envis jäkel. Den har nog, som de andra, rostat fast och är därmed fullkomligt omöjlig att rubba utan spikhuvud. Jag har försökt dra ut den med hjälp av hovtång, men då skalar jag liksom den bara.

Hade jag varit lite starkare kanske hovtång+kofot fungerat, det gjorde det på en spik som satt mindre hårt. Min far tipsade så om att såga av den sista med ett bågfilsblad, så kommer jag nog att få bort de synliga delarna av den spiken med (bara att fylla upp hålet i putsen så - tadaa, extra armering)!

Nu är det dags att dra ett varv med husfix, sen finspackel, putsa, SEN golvet. Jag har vad jag gör, helt enkelt...

torsdag 17 december 2009

onsdag 16 december 2009

Gåvor i tiden


Är jag trendig nu som köpt vaccin och myggnät samt skolböcker i julklapp till familjen?

Det verkar nästan som att en get är årets julklapp, om man läser vissa bloggar. Bra tycker jag, det känns trevligt att ge bort sådant som komplement till alla prylar. Visst, vissa saker behöver man, men om vi pratar "behov" ligger nog mitt behov av fotvård, strumpbyxor och slevar i lä.

lördag 12 december 2009

Samma färg...

Jag har inte egentligen något färgminne, framförallt kan jag inte tänka i färger. Detta ställer, som ni kan förstå, till lite problem när jag ska välja färg och måla om. Jag har bla tagit med mig köksluckorna till färghandlaren för att få tag i en nyans som matchade, sedan bestämde jag mig ju för att måla om dem ändå...

Imorse slog det mig att köksfärgen kanske var lik bakgrundsfärgen på ett tapetprov jag beställde hem för något halvår sedan, så jag grävde fram sagda tapetprov. Mycket riktigt. Ljusare, men ungefär samma färg. Hur lyckas man? Nu funderar jag dock på att beställa efter och sätta upp den tapeten ändå. Väggarna i köket känns liksom "platta", utan något liv. Jag tror att tapeten som fond skulle göra ganska mycket för det, trots att den är så stormönstrad att jag tänker "70-tal!". Vi får se. Jag har frågat lite vänner om de kan vara smakråd. Nackdelen är att med den här tapeten kan jag inte ha ljusgröna luckor, så då måste jag tänka om dem också.

fredag 11 december 2009

Köket målat


Jag har lyckats måla köket nu!

Egentligen är det mest bara stänkskyddet kvar nu där inne, det ska målas i högre glans än väggarna, därefter tänkte jag använda genomskinligt våtrumssilikon mot själva diskbänken så det blir tätt. När sedan energin och ekonomin återvänder blir det dags att köpa fler skåp att ha på motsatta sidan köket, så jag får lite mer bänkyta. Bänkytan tänkte jag för övrigt köpa med mönstret Virrvarr på...tror jag. Köket är ju så grått nu (ljus, ljus grå bruten med lite grönt), luckorna ska sedan målas om så de blir ljust, ljust blekgröna mot grått.


(ska jag vara helt ärlig är även taket kvar att måla, samt att måla ner taket snyggt och rakt, men det är en senare fråga...tak tänker jag göra sist, de är jobbiga)

torsdag 10 december 2009

Ett fernissat golv


Såhär ser mitt golv ut för tillfället - fernissat och väldigt orangebrunt (men städat!). Jag kan inte ens föreställa mig förändringen när jag väl lyckats måla det vitt...jag har nämligen köpt färgen nu. Färg, terpentin och pensel. Samt instruktioner.

Det viktigaste med linoljefärg verkar vara bra penslar samt att stryka ut det så tunt det bara går, annars blir torktiden enorm. Stryker man ut det tunt tar det "bara" 1-3 dygn för det att torka, så ska jag ha ett vitt golv innan jul får jag börja snart!

Börjat om igen

Pga alldeles för mycket att göra den senaste månaden (månaderna?) har jag tagit ledigt idag för att ladda batterierna. Fast, jag laddar ju inte batterier särskilt bra utan att också göra något, så nu tänkte jag att det ska bli gjort att måla köket samt beställa golvfärg till sovrummet.

Håll tummarna för mig.

Byggfabriken har ny hemsida!

Och en blogg, till och med! Jag sätter stort hopp till det här...alla tips är ju välkomna när man vill renovera gammalt och göra det nytt men fortfarande bevara charmen och stilen.

Byggfabrikens blogg

tisdag 1 december 2009

Spackel är trist

Jag hade egentligen tänkt fixa klart köket i helgen. Hade köpt in finspackel (ids inte riva alla tapeter...lättare att bara spackla skador och skarvar) och färg. Men. Och det här är ett stort men.

Jag hade glömt sandpapper.

Skit. Där stod jag och tänkte att oh, nu är det inte långt kvar, bara att tvätta av med målartvätt! Jag hade ju spacklat alla skador och slipat av dem. Men så kände jag ändå över väggen. Över där de spacklade in elkablarna i somras efter köksflytten (de blev ju infrästa). Och känner att...slätt...nä. Inte ens vagt slätt. Mer en diff på sisådär 5mm.

Hemma fanns lite 120-kornspapper, men det tar en jäkla tid med det. Skulle haft typ korn 60 eller nåt. Suck. Så inte blev det nåt färdigmålat i söndags, tyvärr. Däremot hann jag i och för sig med två julmarknader och fick bort det värsta av lumppappen, så helgen var inte fullständigt bortkastad!
 
/* Tracking information */