söndag 31 januari 2010

Färdigmålat!

Ja, golvet då alltså. Äntligen! Väggarna tänkte jag ta under det att golvet härdar, tre-fyra veckor är ändå rätt lång tid.

Fick förslaget att ha sovrummet att dansa i under tiden. Ska tänka på saken, även om det onekligen vore trevligt med en egen balsal. :)

torsdag 28 januari 2010

Andra lagret

Två lager målade. Det visade sig vara lite halvkrångligt att se var man målat/inte målat när allt var vitt, men som tur är var känslan i penseln olika.

Jag skulle egentligen ha gjort en mellanslipning innan andra lagret (korn 180), hade dock inte tid att köpa slippapper, så det fick gå ändå. Jag känner inte att ett helt slätt golv är ett måste. Nu innan (förhoppningsvis) sista lagret däremot, tänkte jag slipa och jämna till. Får se hur det blir.

söndag 24 januari 2010

Torktid

Tillverkaren (Ottosson Färg, för den som undrar) uppger att färgen torkar på 1-3 dygn, så jag vågade mig på att känna på färgen i lådan jag använt som tråg. De säger att man ska sätta tummen i och vrida, följer färgen då med är den inte torr. Well. Den var inte torr. Men väldigt nära. Så kanske, kanske kan jag lägga på nästa lager redan imorrn kväll.

Enda nackdelen är att vi har slutbesiktning under veckan och jag vill INTE att nåt pucko till människa som inte är jag ska klampa på min nymålade färg. Får se hur jag gör, jag vill att den ska vara genomhärdad så snart som möjligt. Förstås. (Det där med att träna upp mitt tålamod har hittills gått sådär bra)

Golvet, första lagret

Titta va fint det blev!

Jag hade tänkt lägga ut hur jag gör när jag målar med linoljefärgen (dels för att få feedback, dels för att jag inte hittar någon mer avancerad instruktion än "måla riktigt tunt" på nätet), men jag är visst inte tillräckligt duktig bloggare för att komma ihåg kameran mitt bland färgtråg och penslar, därav en beskrivning utan bilder:

I grova drag gjorde jag såhär:
1. Rör igenom färgen ordentligt, riktigt ordentligt för att få upp alla pigment som kan ha samlat sig i botten.
2. Häll upp lite färg i ett tråg av något slag, jag använde en gammal pepparkaksdegslåda i plast. Häll inte i för mycket färg, en halv cm hällde jag i. Man får fylla på då, men då färgen är väldigt dryg behöver man inte så mycket som man kan tro.
3. Se till att ha en stor, bred, tjock och bra pensel av naturhår, samt en liten (behöver inte vara lika bra, enligt färgtillverkaren) till hörnen.

Och så då till själva målandet. Observera att det är såhär jag gjort, det behöver inte vara rätt:

4. Jag doppade penseln i typ 3mm färg, inte mer. Kan hända att man inte behöver vara så konservativ, men den lilla mängden räcker väldigt långt och man vill inte måla större yta än man faktiskt når att arbeta in färgen på.
5. Distribuerade ut färgen diagonalt i flera små drag på nån halv kvadratmeter, med ganska lätt hand bara för att få färgen ur penseln.
6. Började arbeta in färgen, kors och tvärs samt tvärs och kors (den går att dra ut väldigt mycket), med ordentligt tryck på penseln.
7. Där golvet var skadat gojsade jag in färgen så gott det gick...vet inte om man råkar förstöra penseln på det sättet eller inte, men det fick färgen att ta sig in och ner i vart fall.
8. För att jämna ut (få snygga penseldrag) och arbeta ut färgen ytterligare strök jag längs brädan några gånger, med ganska lätt hand sista utjämningsdraget. Färgen täcker inte på första strykningen om man gör rätt, ens när den är outspädd (enligt färgtillverkaren).
9. I hörnen gjorde jag på ungefär samma sätt, det viktigaste är att få så tunt med färg som möjligt, så den inte skrynklar sig av att man fått dit för mycket.

Sen gjorde jag om allt igen tills hela golvet målats. Såg till att arbeta mig mot dörren (och att måla bakom dörren innan framför den...är oerhört impad av mig själv för den sakens skull).

torsdag 21 januari 2010

Färgen var...

...torr! Jag kände på den ikväll ändå. Nu verkar det som att det blir av med att måla ett nytt lager färg imorrn kväll! Viss reservation dock för att jag har en deadline imorrn som är något viktigare, så vi får se när det faktiskt görs.

Däremot måste jag erkänna att jag hittat ett ställe på golvet jag inte riktigt märkt tidigare, där det fortfarande finns lite skit kvar som måste slipas. Jag tänker dock skippa att grunda där, det är inte så mycket utan mer spräckligt fläckvis eller hur man ska säga. Som jag förstått kan man lägga på lite mer färg efteråt om något ställe råkat bli matt, så det bör inte vara något större problem. Utom kanske för vidhäftningen...

Snart!

Snart ska jag våga provkänna på färgen! Spännande!
(ja, först imorrn iofs, men...snart!)

onsdag 20 januari 2010

Ska man få en belöning?

När jag väl är klar med sovrummet (bortsett från taket..) är jag helt inriktad på att ge mig själv en belöning. Man skulle kanske kunna tänka att ett färdigt sovrum är belöning nog? Njä. Det har ju varit ett jäkla jobb! Dessutom måste jag vänta tre jädra veckor innan jag får gå ordentligt på golvet. Pöh. Något annat måste man ju ha att se fram emot.

Frågan är bara vad det ska bli för belöning? Inredning? Resa? Målning?

Jag behöver en ny soffa (lutar åt Karlstad från IKEA), så det kunde ju vara en idé. Sen har man ju alltid vänner på konstiga ställen man gärna hälsar på (men det kräver ju också lite planering och väntetid). Och sen är det det här med konst. Jag har aldrig förstått mig på folk som hela tiden byter vad de har på väggarna (med hela tiden menar jag årligen eller oftare), själv köper jag något och sen sitter det där. Jag kanske flyttar om tavlorna, men det skulle aldrig falla mig in att byta ut dem.
Sen har jag ju inte råd med "riktiga" målningar, nöjer mig med litografier, men...åh. Det vore trevligt med en till tavla.

Oooh! Eller en cykel! En riktigt bra cykel, en Skeppshult kanske. Min köptes för runt 3000 kr för 5 år sedan och har sedan dess i princip rostat sönder. Därtill har bakhjulet blivit skevt och ledningarna fungerar inte riktigt som de ska. Av detta lär man sig att man inte köper billig skit.

(På Konstfrämjandet kan man fö köpa konst på avbetalning, vilket kan vara ett alternativ om man inte har några tusen att slänga upp direkt.)

tisdag 19 januari 2010

Grundmålning part 2

Jo, det är ju det här med att grundmåla väggarna också...

Golvet tar 3-4 dagar att torka enligt färgtillverkaren (kanske kortare, kanske längre), under den tiden ska jag ge fanken i att gå på det. Typiskt. Vill ju verkligen måla väggarna också så att det kommer att bli klart och fint och tjusigt och ... klart!

Men det är ju inte nog med det. Innan man använder rummet bör det härda i runt 3 veckor. Hur ska jag lyckas vänta? Jag är inte direkt känd för mitt enorma tålamod. Det är kanske genom nåt sånt här man övar det?

Färglukt

Jag ber att få revidera min åsikt om hur linoljefärg luktar. Den luktar knappt alls när man stryker ut den. Men. När den torkar (oxiderar) luktar den! Fy fasen. Tur jag än så länge kan gå fram och öppna fönstret...får se hur jag gör när hela golvet väl målas.

måndag 18 januari 2010

Grundmålning - check!

Nu har jag grundmålat, som synes. Fläckvis. Nu är det egentligen inte sådär stora fläckar som behövde grundmålas (förutom längs väggen tv), men man skulle ju dra ut det tunt... Jag drog ut färgen så att 1 dl färg (ungefär) plus nån matsked terpentin räckte till i princip halva rummet. En liter ska räcka till 16-20 kvm, enligt vad jag läst på ett diskussionsforum ska detta inkludera tre strykningar. Isåfall bör nog en liter räcka för mig. Jag har en extra utifall att.

Vet inte än om jag dragit ut färgen väl tunt eller för tjockt...men det ger sig. Kanske lagom? Hur som - jag tror jag gillar linoljefärg. Den är lättarbetad och luktar inte särskilt mycket (det gör terpentinen däremot). Återkommer om några dagar när det ska ha torkat, så får vi se om jag är av samma åsikt!

söndag 17 januari 2010

Ojämnt men charmigt

Såhär vackert är mitt golv - eller...spräckligt snarare. Undrar lite hur man lyckats göra en sån väldans massa små skador. Tappade trubbiga bestick? Väldigt många gäster i väldigt smala klackar? Barn som leker med kastruller och slevar? Någon som övat stepp hemma i köket?
Som sagt - furugolv är mjuka. Ser man golvet såhär gyllene är i vart fall jag nästan frestad att bara fortsätta fernissa det. Nackdelen är att den orangebrungyllene färgen inte direkt matchar något jag äger. Och att det blir mörkt, särskilt i ett så litet rum. Men vackert är det...

Dagens uppenbarelse:

Flödigt med matolja på fernissan (och lumppappen..) gör att man faktiskt kan slipa bort den utan att hela skiten smälter och sätter fast sig i slippappret och på brädan. Jippi!

Har bestämt mig för att halvfuska. Om jag skulle slipa hela golvet skulle alla små charmiga skador i golvet att försvinna, bara för att ju uppträda igen senare (furugolv är inte kända för att vara sådär jättehårda). I och med att matoljan visst fungerade känns det heller inte lika aktuellt att hyra in någon, så det får bli på det här viset.
När jag gått över hela golvet med slippapper/slip (behöver inte slipa överallt, heller inte med matolja på alla ställen) ska jag våttorka med diskmedel i vattnet (såpa löser linoljefärg), därefter dammsuga. Sen är det grundningsdags...

Det här har tagit mycket mer tid och engagemang än jag tänkt från början. Men man lär sig...

tisdag 12 januari 2010

Låsning.

Jag har inte lyckats besluta mig för om jag ska
1) köpa en liten billig slipmaskin på Rusta och försöka gå över de ytor som har lumppapp på sig, för att därefter börja måla golvet (och hoppas att jag lyckats få bort all lumppapp, sitter fläckvis här och där, små och stora fläckar)
eller
2) hyra in en golvslipare att slipa hela golvet (och försöka få det inbokat innan sista januari...) samt under tiden grunda och måla väggarna i sovrummet, därefter måla golvet när jag har tid

Eftersom jag inte lyckas komma på hur jag ska göra utan istället bara blir så stressad att jag låser mig (MÅSTE vara klar innan sista januari), tänkte jag att jag skiter i renovering ikväll. Kanske kommer energin och klartänktheten tillbaka imorgon.

På bilden syns största "fläcken" med golvpapp möter fernissa, det mesta är borta men det syns ju att där inte bara är fernissa. Försöker man slipa bort det är det som att slipa tuggummi...går inte sådär lysande.

måndag 11 januari 2010

Men skit också.

Jag hörde av mig till färgtillverkaren idag för att dubbelkolla hur jag ska göra när jag målar. Visar sig att jag ska grunda på tidigare obehandlade ytor (inkl stickor etc) med utspädd linoljefärg, låta det torka (3-4 dygn), därefter måla hela golvet med outspädd färg direkt på fernissan, tunt tunt, i två lager och torka mellan varven. Hon rekommenderade en vanlig, spetsig, pensel för att komma åt i hörnen ordentligt, samt lät skeptisk åt att jag tyckte att jag behövde maskera listerna: "en bra målare kommer inte åt listerna" Men jag är ju inte bra? Hon lät skeptisk ändå. Tyckte det var roligt.

Däremot tyckte hon definitivt att jag skulle slipa bort alla lumppappsrester som gift sig med fernissan, ner till trärent, sen slipa med lite finare papper innan grundning. Jag har nu med hjälp av korn 80 försökt göra just detta och misslyckats kapitalt. Det kladdar bara igen papperet, samt kladdar ut sig som gammalt tuggummi. Så...äsch. Måste köpa mig en slipmaskin imorrn, tror jag. En liten en från Rusta eller så, sen en hel massa slippapper (korn 30, kanske?) och börja slipa.

Jag är så verkligen inte upplagd för detta, vill ju bara komma igång och måla! Deadline är månadsskiftet, så får jag inte på första lagret denna vecka ligger jag lite risigt till. Får se hur det går och om jag kan få besked av några byggnadsvårdare om det går att fuska istället. Tvivlar. Men jag hoppas in i det sista!

söndag 10 januari 2010

Renovering = gym

Nu har jag slipat av alla spacklade ytor. Jag får erkänna att det finns ställen där det är lite spår som kommer att synas när det är målat, men...äääh, detaljer! Det här är ju ett gammalt hus oavsett, då kanske man får tåla att det inte är nyproducerat-tjusigt och slätt. Det är i vart fall vad jag hävdar som ursäkt. Om jag ångrar mig kommer det att vara oerhört drygt att försöka fixa till, men jag tar den smällen - jag vill bli klar nu! Helst igår!

Egentligen hade jag också tänkt träna nu i eftermiddag, men jag tror inte jag tänkte klart den tanken. Att slipa väggar (och tak!) ger något slags wax on - wax off-rörelse, vilket mina axlar anser duger alldeles utmärkt istället för gym (ja, jag slipade för hand). Tvätta håret känns dock som en oerhört god idé eftersom jag inte riktigt kom på att ett huckle (vägrar kepsar) hade varit fantastiskt bra att ha när man slipar över huvudhöjd... Däremot har jag bra styrsel i luggen för tillfället. :)

lördag 9 januari 2010

Puh.

Jag visste att det var skitdrygt att spackla. Ändå hyr jag inte in hantverkare. För det är ju roligt att göra saker själv - att känna att man åstadkommit något!

Just det här med underarbete är däremot något jag numer är väldigt benägen att leja bort. Jag har provat det nu, det är jobbigt. Lite roligt, ja, men ... just nu vill jag bara ha allt färdigt! Hade jag haft energin och tiden att göra detta direkt i somras hade det kanske inte känts som det gör nu, men detta är verkligheten. (Sen kanske det inte heller underlättade att jag var på gymmet i förmiddags.)

Imorgon tänkte jag ge mig på att slipa och kompletteringsspackla där det behövs (alltid nånstans man råkat dra runt ett gruskorn så det blivit spår), städa och rensa ur, därefter på måndag eller så blir det att måla första lagret på golvet!

torsdag 7 januari 2010

Mera spackel!

Jag såg att Bauhaus hade extrapris (199 kr/10 l) på Beckers breplasta, så jag gav mig iväg dit för att köpa mer. Insåg när jag kom fram att 10 liter är ganska mycket och tungt...särskilt när man inte har bil.

Skam den som ger sig, dock - jag köpte inte två som jag först tänkt, utan bara en. Denna bar jag till närmaste busshållplats, där jag hittade en vagn för vidare transport till rätt del av lokaltrafiken. Tur det finns oärliga människor som "lånar" vagnar. Att jag redan innan borde kunna tänka mig att 10 liter är ganska mycket, tja, jag skyller på julledigheten!

Nu är jag dock rätt mör i armarna, så det blir knappast något mer spacklat ikväll. Tur det är helg snart igen!

onsdag 6 januari 2010

Sen var det det här med jämna väggar

Vill man ha jämna väggar vet man vad som gäller: bredspackling. Hantverkarna grovspacklade åt mig, men det är en ganska knögglig yta. Jag som vill måla eller tapetsera har behov av en finare, så jag har gett mig på att lära mig bredspackla. Man rekommenderar en 50 cm spackelspade, men det tror jag knappast jag orkar, så det blev en något mindre.

Efter att nu ha spacklat en vägg samt delar av taket kan jag nu säga att...av de saker man kan göra som amatör, är detta en av de enklare. Nej, det blir inte slätt direkt. Ja, jag kommer att behöva slipa en massa - men där slutar det. Är man bra på att bredspackla behöver man inte slipa så mycket, men är man inte så bra spelar det inte så stor roll, man får bara slipa mer. Känns bra.
Det är dock galet mycket enklare att spackla på en knögglig yta jämfört med en som är målad i hög glans...

Sen så kommer taket att se förjäkligt ut tills jag tar in nån. Det är bara att inse.

tisdag 5 januari 2010

Husfix luktar apa

...men nu har jag i vart fall äntligen fått igen hålen i vägg och tak!

Efter ett juluppehåll är det dags att ta tag i sovrummet igen. Min ambition är att bli klar så snart som absolut möjligt, men "klar" är ett relativt begrepp i sammanhanget. Taket...njä. Det slutar nog med att jag hyr in någon som får fixa samtliga tak - de behöver alla målas och fixas och har sprickor i färg och/eller grund. Vill inte göra det själv, verkar trist och jobbigt och tidsödande. Plus att man måste täcka över allt, vilket jag inte kommer undan om jag hyr in någon heller, men det skulle kännas bättre.

Jag fick också på Clas Ohlson veta att här i stan är husfix en av de produkter som säljer absolut bäst - putsen trillar ju ner bara man tittar på den. Case in point: Min hatthylla som nyligen gav upp. Eller, två av skruv+plugg åkte ur väggen. Jag vill inte ta tag i det nu så jag bara tryckte in den igen.

Sista regeln borta!

Innan jul fick jag så äntligen bort den sista regeln. Ett jäkla meck var det, kofot fick införskaffas liksom hovtång. Inte ens kombinationen bet riktigt på en av spikarna, 5 tum fastrostat i tegel är inte att leka med. Med hjälp av ett bågfilsblad gick den till slut av och kunde bankas snett i hålet. Sen ska man ju peta i nåt i hålen också. Stora hål. Det enda som håller fast putsen mot teglet är i princip färgen...
 
/* Tracking information */