måndag 5 april 2010

Nostalgihandling

Min mormor hade en Iittalaskål när jag var liten, en riktigt mörkblå, som hon serverade grädde i till jordgubbarna. Eller så lade hon jordgubbarna i den, eller hade nonstop där.

När hon gick bort fick dock inte jag skålen (mamma tyckte också om den), så jag har letat efter en i många år. Men nu, äntligen, har Iittala/Marimekko gett ut den färgen igen! För en gångs skull har jag heller inte skjutit upp ett inköp med resonemanget "den finns kvar, jag behöver den inte nu", utan gjort slag i saken. Jag vill inte missa chansen att bjuda på jordgubbar, grädde och socker ur den här i sommar.

Dalmatinerprickigt

Rummet är härmed alldeles prickigt efter att jag gått över bitarna där spacklingen var...mindre perfekt. Ser rätt charmigt ut, men jag ska nog måla ändå. Beslöt mig för en neutralvit, jag vågar mig inte på rosa väggar, även om de skulle vara nog så vita. Härmed dags för att inhandla rullar till rollern och maska upp så jag kan fixa målningen klart såhär medan det fortfarande är påskledigt!

fredag 2 april 2010

Trodde jag, ja!

Ha. Jag borde ha lärt mig vid det här laget - det här är en gammal lägenhet, och vissa saker sitter som BERGET. Sen är de inte i standardmått heller.
En sak som satt som berget, är vridstången till persiennen i sovrummet. Jag försökte med plattång och skruvmejsel att bända med, men inte fanken gick det. Sen upptäckte jag även att den nya vridstången var alldeles för kort - mina fönster är trots allt runt 130 cm höga. Pah.

Tror jag vill bo i en ny lägenhet nästa vända. En ny lägenhet där man inte behöver laga saker, och om man behöver laga sakerna så är allt standard och lätt att få bort. (Ja, inser att det inte behöver vara så, men låt mig ha mina illusioner!)

Nu blir det istället att se om nåt persiennställe alls har öppet imorrn, och boka in för måttagning och montering. Då slipper jag dessutom rengöra alla lamellerna! Win-win, liksom.

Påsken får sovrumstema

Påsken har aldrig varit en särskilt viktig högtid för mig, därför tänkte jag i år se den som fyra dagars sammanhängande möjlighet till att göra sovrummet färdigare! Jag hyser inga illusioner om att lyckas göra det helklart, men klarare än det är idag i vart fall.
Jag upptäckte att spacklet jag använt hade lite småbubblor i sig, vilket alltså medför att jag måste spackla om i princip en hel vägg. Ser inte fram emot det. Dock vet jag att jag ibland får ryck och bara gör saker, så jag siktar på att om jag lägger fram allt så det är lätt att börja, kanske jag vaknar nån morgon här och bara gör det.

Persiennen i sovrummet ser sen också rätt gräslig ut, så jag har köpt nytt snöre, nya såna där vridpinnar och tänkte försöka fixa till den imorrn. Långfredag ska ju vara långsam och trist, vilket jag tror kommer att passa perfekt till mina planer: tvätta, spackla, renovera persienn.

torsdag 1 april 2010

Stilen på sovrummet

Jag fick (äntligen!) en Josef Frank-kudde för några månader sedan. Har velat ha en sådan hur länge som helst, men att lägga ut så mycket på en kudde har inte riktigt funnits i min värld.
Nu har jag dock en, i det mönster jag ville ha (Nippon), därmed är utmaningen att få den att passa in hemma. Josef Franks mönster är ju fantastiskt färgglada, så det känns som att i en så liten lägenhet som min får den stå för färgklicken och väggarna vara vita. I nån nyans av vitt.

Den som sedan trodde att vitt var en "lätt" färg har nämligen gruvligt fel. Allt är så otroligt beroende av vilket ljus man har, samt hur det faller. I sovrummet har jag kallt ljus utan direkt solljus, vilket gör att jag måste kompensera för att få en varm känsla. Med det sagt, är jag allergisk mot stockholmsvitt och magnolia, vilket gör att gula toner är uteslutna. Rött blir inte lika varmt, men hellre det än felaktiga associationer. :)

Kläcker idéer

Det bästa med att köpa hem en provburk färg är egentligen att det sätter igång hjärnan. Jag såg precis en jättefin tapet i en lägenhet från Alvhem och ..åh. Kan jag bara hitta den i en annan färgställning har jag mycket hellre den i sovrummet! Älskar jugend.

EDIT:
Fast nu tänkte jag kanske inte på vad det är för nåt jag försöker matcha: en Josef Frank-kudde...dammit. Passar inte till den där tapeten. Bättre kanske att jag nöjer mig med vita väggar ändå. Jag kan ju alltid tapetsera om jag skulle ångra mig.
 
/* Tracking information */