torsdag 27 augusti 2009

Riva kakel!


(Sovrummet innan jag börjat riva kaklet)

Ägnade gårdagskvällen åt att riva kakel. Det dumma var bara att jag inte började förrän jag var motiverad, och när jag är riktigt motiverad tänker jag sällan på vad jag borde göra...så jag började utan ögonskydd och utan skor eller strumpor på fötterna.

Jäkligt korkat, milt uttryckt.

Jag kom till mina sinnens fulla bruk efter ett tag däremot, men har nu i vart fall rivit hälften. Och en hel del puts...men men. Är väl bara att putsa upp igen, måste ju ändå bredspackla alltihopat.

(Röret som ses sticka ut från fd skafferiet är en gasledning, den ska byggas in så jag får en hylla som sänggavel.)

onsdag 26 augusti 2009

Rätt mycket kvar, egentligen

Det känns lite svårt att se ett slut på renoveringen. Alla möbler står samlade i ett rum, det är som att bo i en lägenhet på 30 kvadrat nånting igen, jag går zickzack mellan bord, säng, fåtölj och allt annat. Jag har satt som mål att bli klar till jul (vilket bara det känns avlägset) men jag kan se att jag ju knappt egentligen börjat.

Jag behöver riva väggen, hitta fler skåp som garderober, flytta in dem och såga till, bygga in gasröret, riva linoleummatta och den gamla lumppappen därunder (hur nu det ska gå till), flytta skåpen till där de ska vara, kapa dem till lämplig höjd, slipa måla och göra det snyggt, ta bort gamla kökslampan på väggen i fd köket eller kanske flytta den en bit (kräver definitivt elektriker), köpa resterande köksskåp från Ikea och montera dem (perstorpsplatteskiva eller inte?), måla om samtliga köksluckor till samma färg, måla köket och stänkskyddet, riva resterande tapet i köket innan målningen, måla sovrummet, ta in någon för att slipa golvet i sovrummet, vitmåla brädgolvet...sen säkert tusen saker till som jag ännu inte tänkt på.

Med tanke på hur mycket det är kvar att göra kommer det ju att bli en helt annan lägenhet när jag är klar! Dessutom har jag ju verkligen alltid något att göra den här hösten... Att göra-listor känns dock alltid trygga. Då kan man pricka av så man ser att man faktiskt gjort något!

måndag 24 augusti 2009

Räkningen

Finansiellt är jag trygghetsnarkoman - har jag inte en rejäl buffert blir jag nervös. Lika nervös blir jag när jag väntar räkningar på okända summor, denna gång från hantverkarna som flyttade köket.

Iom stambytet blir det en rätt rejäl höjning av avgiften (vilket ju ska gå bra, det räknade jag med när jag köpte lägenheten), men det här har jag ingen större koll på. ROT-avdrag eller inte kommer flytt+el att gå på en del pengar (nå, bör klara mig under 20 000 än så länge), och jag har bestämt att detta ska klaras av utan att öka på lånen.

Hade jag varit mindre av en trygghetsnarkoman ekonomiskt sett hade jag nog tagit in hantverkare till att göra det mesta och ökat på dem - men så är icke fallet. Detta kommer att betalas löpande när jag har pengar, vilket också är anledningen till att jag försöker göra så mycket som möjligt själv. Med en lön går det inte fort, men det går, och hellre det än större lån den dag räntan stiger. :)

söndag 23 augusti 2009

Inköp jag har kvar:

  • Tigersåg för att ta ner gipsväggen i sovrummet
  • Sticksåg för att skära ner överdelen på köksskåpen (de har en sån där...överkant som gjort att man kunnat fästa en skiva och få det tätt mot taket, men det är fult och ger mer plats utan, även om man måste damma mer)
  • Klinkerolja
  • Mejsel kanske, för att få ner kaklet utan att dessutom ta ner all puts...
  • Färg i högglans och vanlig glans för att måla stänkskydd resp. övriga väggar i köket, samma nyans dock (kall vit av nåt slag)

Senare saker att ordna: Verktyg att putsa sovrumsväggen med, puts, gipsskivor och reglar för att bygga för gamla gasröret (borde man ha en gasvarnare då inuti? det är pluggat men jag har respekt för gas...speciellt i sovrum)
Men först dags att förstöra lite mer...

Golvfogen, igen

Jag blev ju som sagt inte helt nöjd med färgen på golvfogen i badrummet. Efter att ha googlat förslag på hur man kan få mörkare fog uppkom två lösningar - impregnera fogen (kan göra att den mörknar) samt använda klinkerolja. Då jag kanske inte har världens bästa tålamod, tänkte jag att impregnera fogen nog går bra, någon föreslog såpa istället för "riktig" impregnering, och såpa har jag ju hemma!

Sagt och gjort, jag smetade ut såpan och arbetade in den med diskborste. Mörknade fogen? Nej. Tänkte jag på att arbeta in i ett litet område i taget? Tja, jo, men när det inte mörknade tänkte jag "det kommer väl sen, får blanda i mer vatten". Oups. :) Inte riktigt så, va. Fogen har samma färg som tidigare, men nu behåller den också sin grå nyans när den får vatten på sig och blir inte tjusigt svart som tidigare. Såpa verkar med andra ord fungera rätt bra.

Några dagar senare fick jag för mig att prova med olja, då också på kvällen eftersom det bara är då jag har ro att tänka. Då jag inte hade klinkerolja hemma blev det matolja, och ser man på! Perfekt färg på fogen! Underbart! Sätter därför igång med att tvätta den såpade fogen för att få den att kunna ta emot olja. Lögn. I. Helsike. Fogen visar sig vara så välimpregnerad att den inte vill släppa såpan!

Därav har vi lärt oss två saker: Såpa fungerar utmärkt för att impregnera klinkerfog (undvik bara att arbeta upp skum, då blir det vitt), och man bör använda olja om man vill få fogen mörkare. Klinkeroljan kan jag ännu inte uttala mig om (kan ju ha annan storlek på molekylerna än matoljan, vad vet jag), men ska prova till veckan.
Under tiden fortsätter jag med att försöka skrubba bort såpaimpregneringen...

torsdag 20 augusti 2009

Kofot is the shit!

Oooh vad jag är glad! Lånade en kofot av grannen och *poff* så fick jag loss det lilla köksskåpet jag inte ville ha kvar. Nu återstår en tripp till återbyggdepån för att se om de har några matchande högskåp inne, annars får jag komplettera med ikea-skåp i sovrummet.
Har dock insett att jag nog inte klarar av att flytta skåp själv, men ska få fakturan för köksflytten snart, då vet jag hur mkt pengar jag har (eller inte har, snarare). Behöver dessutom ta bort en vägglampa på nåt vänster...iiinte göra själv.

Fick även för mig att knacka hål på en gipsvägg i fd. köket för att se vad som fanns bakom och ser man på - en riktig vägg! Krökt dessutom, med lister och allt. Det kan nog bli ett riktigt schysst sovrum det här!
Ska bara hyra tigersåg eller nåt så jag får ner skiten också...det är reglat ordentligt.

söndag 16 augusti 2009

Första rummet klart!

Det gäller att ta ut segrarna allt eftersom - nu är första rummet faktiskt färdigt! Hallen har fått sig ett skoställ, hantverkarna säger sig vara färdigjobbade med el etc, och jag har hängt på proppskåpsskyddet igen.
Nu är skyddet iofs sisådär 40 cm för långt pga byte av vanliga proppar till flärpar och den lådan skyddar sig själv (samt är i annat format). E-ons fula planka med vanliga porslinsproppar sitter däremot kvar och är i behov av att döljas, så skyddet ska kortas av. Sen ska även spegeln upp igen, men jag vågar inte lita på att hantverkarna verkligen är färdiga ännu.

Hur som, jag presenterar: Min hall! (ber om ursäkt för kackig bild, digitalkameran är inte den bästa inomhus)


Hatthyllan kommer från Essem design, skohyllan från Rusta, tapeten från Eco. Krokarna i ek hittade jag på en inredningsbutik som höll på att sälja ut, köpte en hel bunt som jag nu inte riktigt vet vad jag ska göra av...två fick dock bo i hallen. Lampan har jag gjort själv med en massa tyll och ett lampskelett. Hade jag haft ett mindre skelett hade den blivit ännu mer lik originalet, men skärmen är rätt charmig såhär med!

lördag 15 augusti 2009

Badrumsgolvet



För övrigt tror jag nog att jag vant mig vid badrumsgolvet nu. Jag hade fortfarande gärna haft en mörkare fog, men det är rätt snyggt som det är också.

Nu återstår hur jag ska göra med spegelskåp; Byggfabriken har några snygga plåtskåp i 60-talsmodell, men frågan är om man vill ha två sådana eller ett spegelskåp och en plan spegel. Med plan spegel är en hylla under ett måste för sminket, men vill man ha smink och penslar framme på det sättet?


Byggfabrikens skåp.

Det är bara kokosnöten som är sig liiiiiiik!

Att försöka få bort det gamla köksskåpet som inte ska vara kvar har visat sig vara i det närmaste omöjligt. Eller ja - inte att få bort skåpet, kanske, det har gått med våld. Att få bort spiken ur väggen, däremot!

Nedan, skåp och spik (spiken är en bit över decimetern lång):


Det är ju tillräckligt med spik för att få tag med hammaren, kan man ju tycka! Jo. Det var det.
Hammaren däremot tålde inte riktigt kraften...

torsdag 13 augusti 2009

Jobba efter jobbet

Tanken var att fortsätta rivning och renovering kvällstid. Men. Då hade jag glömt bort hur oerhört trött jag blir av att stiga upp 6.15 om jag inte lyckas ta en eftermiddagslur... För tillfället har jag lite väl mycket jag borde göra för att hinna med det, så jag har däckat så fort jag kommit hem.

Nya takter behövs därmed! Om jag inte lägger mig i soffan bör jag ju inte ens ha gett mig en chans att bli trött, så det får bli nya strategin. Det, och att gå och fråga grannen om de kan låna ut sin kofot.

tisdag 11 augusti 2009

Hårt jobb...

Ikväll försökte jag riva ett av de kvarvarande köksskåpen. Nu vet jag ju att man byggde ordentligt förr, samt att skåpen varit fastspikade i väggen. Men _fasen_ vad hårt det sitter! Vet inte riktigt hur jag ska lösa detta...funderar på hovtång, kofot samt något slags mejsel (för kaklet) så borde det kanske gå.

Eller bara en massa våld.
Som man brukar säga: Går det inte med våld, går det med mera våld. Går det inte med mera våld, går det sönder!

måndag 10 augusti 2009

Äntligen!

Jag har min lägenhet tillbaka! Jag får städa! Jag kan plocka tillbaka grejerna i hallen, i badrummet och i köket! Yay!

Sen...råkade jag konstatera att "standardhöjd" på handfat är väldigt lågt (85 cm) och får en att känna sig som en jätte, samt att det var en dålig idé att sätta det extra badrumsskåpet fullt så högt. Oups. Tänkte inte riiiktigt på det. Memo to self: Nästa gång du har nån som ska borra i kakel hemma - se till att vara mätt och lugn innan det faktiskt borras. Och fatta inga nya beslut ang. höjd på saker typ...skåp.

Så. Nu är det bara sovrumsrenovering kvar. Har ett gammalt köksskåp kvar där inne, tycker det är fint...men får se om det ryker eller inte. Golvet samt städskåpet med tillhörande gipsvägg ska i vart fall bort, sen ska jag på något sätt ta fram furuplanket under, slipa och vaxa vitt.

Jag lär ju inte gå sysslolös i vart fall!

Lärt mig något nytt!

De hade visst fogat med rätt fog. Problemet var istället att kakelfog och klinkerfog inte har samma färg - klinkerfärg är en nyans ljusare MEN har fortfarande samma namn. Jag skulle mao ha bett om svart fog, även om nu just specifikt Höganäs råkade kalla sin mörkgrå både för vägg och golv. Typiskt.

Detta måste vara själva definitionen på "brist på användbarhet/användarvänlighet" i heminredningssammanhang. Självklart ska "mörkgrå" vara samma färg på vägg som på golv!

Nu måste jag istället antingen försöka impregnera fogen så den blir mörkare (grönsåpa? fogen blir rätt färg när den är blöt), alternativt köpa Tile Guards "Fog finish" (trots särskrivning) i svart och helt enkelt måla allt svart. Ehm. Eller då acceptera att fogen blev så ljus som den blev, men det är inte riktigt ett alternativ ännu.

lördag 8 augusti 2009

Distraktion


Istället för att fortsätta vara irriterad över fogen har jag börjat leta saker jag vill ha i sovrummet. Nu är det knappt ens påbörjat, men det kan vara trevligt med en slutbild. Sovrummet kommer att vara ljust, och jag funderar på att bygga upp garderober runt huvudändan på sängen, förvaring har jag dåligt av.
Ytterligare förvaring man ju alltid behöver är av kläderna över natten. Nu trivs jag inte med "shabby chic" eller tokvit inredning, men det hindrar inte att Ikeas klädhängare "Tjusig" skulle göra sig rätt bra...


Om någon har ett tips på annan herrbetjänt tas detta tacksamt emot. Gamla klassiska gillar jag dock inte, då hellre en från Design House Stockholm (om pengarna plötsligt infann sig...)

Gaaah!


Nä, när jag reste bort hände inte katastrofen jag var rädd för. Istället inträffar den när jag som vanligt åkt till jobbet, dessutom en dag när jag skulle hem runt lunch för att instruera uppsättande av hyllor etc.

Ok. Katastrof är kanske ett (något) överdrivet uttryck, men...de har fogat fel! Mellangrå fog istället för mörkgrå. Golvet ser inte ens avlägset ut som jag tänkt mig. Hade de i vart fall fogat med ljusgrå fog hade det blivit en effekt av det, nu är det snarast något slags mellanmjölk som pågår.
Fan.

onsdag 5 augusti 2009

Ljud

Jag är otroligt känslig för ljud, framförallt för musik. Detta kommer sig till stor del av att först ha bott granne med en studentpub i några år (basgång till 3 på natten 3 nätter i veckan, varvid jag vänjer mig vid en basgång bara för att den sedan då strax ändras och väcker mig), följt av att ha bott granne (lättbetongvägg) med ett pucko som lyssnade på techno varje dag från minst att jag kom hem från jobbet tills dess att jag ringde securitas för x:e gången runt midnatt. Inte på låg volym heller vid 17-tiden, utan så jag knappt kunde tala i telefon. Det blev en rutin att gå och säga till honom. Varje dag, ofelbart. Tror han lyssnade på det för att somna/slappna av, den effekten har dock inte unts-unts-unts-tr-r-r-r-r-r-r-r-r-r på mig.

Nu, när både mina grannar och jag har flyttat köket, har jag upptäckt en olycklig bieffekt: jag hör deras radio, tydligt. Musiken, talet, allt. MEN. Jag vet inte vad som är okej att klaga på längre. Jag har blivit så känslig att all någorlunda modern musik från grannar stör mig (ni vet, sån där där ljudteknikern drar upp bas och trummor och skiter i allt annat) och gör att min puls stiger samt att jag mår illa.

Det måste finnas sätt att bota sig själv från sånt här, det är bara inte nyttigt med ett sånt adrenalinpåslag bara för lite musik.

I-landsproblemen fortsätter

När jag kom hem från jobbet hade jag lite svårt att se vad hantverkarna faktiskt gjort idag. Badrummet ska vara klart på fredag, men det enda som hänt är att de målat ovanför kaklet. Golvet är fortfarande o-ditlagt. Jag är nyfiken på hur det kommer att bli...som det är nu blir jag ju bara besviken när jag kommer hem och inget händer.
Eller ja, lite nyfiken är jag fortfarande, framförallt på hur de ska lyckas vara klara i tid...

Sen såg jag skåpet. Det skåp de byggt i min hall för att "dölja" de nya tappvattenledningarna till grannarnas badrum. Skåpet är vitmålat (i fel nyans, men det går ju att fixa), problemet är bara golvlisten. De har alltså satt dit en golvlist som är 2cm för kort. Gah! Oprofessionellt! Dessutom är sagda golvlist träfärgad, och har ingen kvartslist ner mot parketten. *muttrar*



Någon gång ska jag ta mig ur den här ytlighetsfasen, men det får bli _efter_ att lägenheten är färdigrenoverad. Yta är viktigt. Sådetså.

tisdag 4 augusti 2009

Snaaaart!

Bara fyra dagar kvar tills jag själv kontrollerar allt byggdamm!

måndag 3 augusti 2009

I-landsmardrömmen

Ja, justja, sen var det ju den här mardrömmen då.

Jag drömde, samma dag som jag skulle komma hem, att byggarna varit väldigt effektiva, men att i princip allt var fel.

I badrummet låg blekgrön mosaik på golvet, och väggarna var täckta med vita kakelbitar på ca 3*7 cm (avlånga), där de vågräta fogarna var i svart och de lodräta i vitt. Intressant, men inte särskilt snyggt... Så köket då. Det drömde jag att de hade gjort om till en kokvrå, flyttat en halvmeter, dessutom bytt ut min glaskeramikhällsspis mot en med tre gjutjärnsplattor och ugn man inte ens kunde titta in i.

Vaknade helt skakis...hälften förstod precis vad jag menade, andra halvan tyckte att riktiga mardrömmar handlar om jordens undergång. Nåja. Jag tyckte att det var läskigt.

Res inte bort när du har hantverkare hemma

5 centimeter åt fel håll. Dit hade byggarna flyttat mitt kök när jag kom hem efter att ha varit bortrest i några dagar. Det ska erkännas, det är trevligt att slippa vara hemma utan kök, men varför varför inte följa samma ritningar?!? Nu hade elektrikern läst en ritning, och snickaren en annan. Skit.
Jag får helt enkelt ta mig till ikea för att se om de har den spiskåpa jag tänkt mig för omedelbar avhämtning (eller mätning..) så att jag vet om elen måste flyttas. På något sätt känns det ändå enklare än att flytta vatten, avlopp och skåp...

Och mina bekanta som tyckte jag hade en i-landsmardröm om att jag lämnat byggarna utan övervakning.
 
/* Tracking information */